Posted on 4 hozzászólás

Szimbólumok és jelentésük 2: növények

Páfrány

Ősidők óta él a földön, így az őserőt szimbolizálja. A kitartást és a találékonyságot jelképezi, mivel a páfrányok szívós növények, amelyek nagyon szokatlan helyeken is képesek növekedni. Kevés vízre van szükségük a virágzáshoz, és a legkeményebb éghajlaton is megélnek. Emiatt a szimbólumot a tartóssággal is társítják.

A legenda szerint Szent Iván éjjelén virágzik néhány pillanatig a páfrány, virága mágikus erővel bír. Ekkor jön el a szerelemmel, házassággal, termékenységgel kapcsolatos praktikák ideje. Varázslatos éjszaka ez, amikor bármi megtörténhet.

Misztikus helyjelölő, ahol páfrány zöldell, ott fontos dolgok történnek.

 

Lótuszvirág

Az örökké megújuló szépség és felejtés virága. Elsődlegesen a szellemi létezésre ébredő anyag jelképe. Az egyik legerősebb spirituális növény. Az iszapból, a víz homályán át fejlődik ki, hogy a fényben pompázzon. Ezenkívül a termékenységét, a női ölet, az örök életet szimbolizálja, Indiában a jóni jele is. Hindu felfogás szerint a teremtés kezdetén Visnu „lótusz köldökében” trónolt Brahma. India mai jelvénye szintén a vörös lótusz. Kínában a nyár jelképe is. A görögöknél Héra szent növénye.

Az antikvitás a felejtés szimbólumaként ismerte. Odüsszeusz társai is „felejtést ettek” a lótuszevők szigetén. Egyes fajtáinak bizonyos részei ehetőek, ezért a Föld számos táján ételül szolgált ínséges időkben. Aki a lótusz jelképe alatt tevékenykedik, magára veszi mindhárom sík karmáját, hogy megtisztuljon.

Olajfa ág

Az olajágnak többnyire egy szimbolikus tartalma, jelentése van. Olajágat az engedékenység gesztusaként, vagy a béke szimbólumaként adnak át Görögországban a vendégeknek és a barátoknak a hétköznapi életben. A legtöbb országban ma is a béke szimbóluma.

A Bibliában, a Noé bárkájához visszatérő galamb, aki egy olajágat hoz a csőrében, az Özönvíz visszavonulását jelzi. Ez a megbékélés szimbóluma Isten és ember között és az élet újjászületésének jele a Földön.

Mint a győzelem szimbóluma: Az olajág az Olimpiai játékok egyik jelentős ajándéka. Koszorút és olívaolajjal töltött korsót ajándékoztak a győzteseknek.

A kereszténység életében az olajfának jelentős szerepe van. Az áldozás szimbóluma, hiszen Jézus az utolsó éjszakáját az Olajfák hegyén töltötte imádkozással; a szeretet szimbóluma is, mert Jézus olajfából készült kereszten adta át élet

Ginkgo biloba

A páfrányfenyő a legősibb növény a Földön, már 250 millió évvel ezelőtt is létezett. Túlélte a jégkorszakot, sőt, az egyetlen fa, ami két kilométeres körön belül átvészelte az atombomba-támadásokat a második világháború idején.

A keleti filozófiában a ginkgót szent fának, az életerő és a harmónia jelképének tekintik. Történetének és ellenállóságának köszönhetően a remény és a változatlanság szimbólumává vált a művészetben.

Monstera levél

A monstera növény a szerencse, a hosszú élet szimbóluma. Védelmező, béke hozó. Mivel nagyon ellenálló növény, így a kitartást, felfelé törekvést, állhatatosságot is megtestesíti.

Léggyökerei segítségével nem csak fel tud kapaszkodni más növényeken, hogy elérje azt a helyet, ahonnan éri a fény, de a levegőből ki tudja szűrni a vizet, így akkor is életben marad, ha a földben lévő gyökerei nem jutnak elég csapadékhoz. Szívós, szinte elpusztíthatatlan.

4 thoughts on “Szimbólumok és jelentésük 2: növények

 1. Incredible news! We’ve discovered an amazing method to supercharge your website’s security and speed.
  By partnering with Cloudflare, we’re able to:

  Speed up the loading speed of your site for your visitors, delivering a faster browsing experience.
  Ensure its protection from cyber-attacks, ensuring seamless operation.
  Conceal sensitive information from online threats, safeguarding your data.
  Streamline website management, all in one convenient location, making it easier for you.
  And the cherry on top? It’s just a one-time payment of $20!
  Don’t let your website fall behind. Get in touch to upgrade now!

  https://webmoney.surge.sh/posts/cf-bot-protection/

 2. Надежный автосервис с гарантией качества
  Ремонт японских автомобилей в Москве [url=http://tokyogarage.ru/]http://tokyogarage.ru/[/url].

 3. awesome

 4. 2011, 30 61 10 best price for generic cialis This makes it harder for the cat to get loose and keeps it feeling calm and secure

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.