Posted on Hozzászólás most!

Szimbólumok és jelentésük 1: állatok

Sokszor kérdezitek a vásárok alkalmával, amikor az asztalomon szemezgettek az ékszerek közt, hogy melyik szimbólum mit jelent. Az ékszerek esetében azért is különösen fontos tisztában lennünk a szimbolikával, mert a testünk kiegészítéseként viseljük őket. Sokszor vannak velünk a mindennapokban, szavak nélkül is kifejeznek minket. Szeretek szimbólumokkal dolgozni, úgy érzem, hogy ezáltal egy plusz töltete lesz az ékszereknek, és látom, hogy ez nektek is fontos, ezért gondoltam, összeszedem az általam használt szimbólumokat és jelentéseiket, hogy megkönnyítsem a választást.

A cikksorozat első részében az állatokról mint szimbólumokról lesz szó.

Kolibri

A kolibri az életöröm, a rugalmasság, a játékosság, a gyógyulás és a végtelenség jelképe. A pillanat örömének megélését, a könnyedséget és az élet esszenciáját szimbolizálja. A lehetetlennek tűnő dolgok megtestesítője.

Ezek a lenyűgöző madarak csodákra képesek, megtréfálják a természetet. A madárvilágban egyedülálló módon egy helyben tudnak lebegni a levegőben, apró termetük ellenére hatalmas távolságokat képesek megtenni, másodpercenként kétszáz csapást is végezhetnek szárnyaikkal. Akár 10 G-s terheléssel is képesek a zuhanórepülésre, ez nagyjából az az érték, ahol a vadászgépek pilótái már elájulnak a terheléstől.

Hihetetlen légi akrobaták, szempillantás alatt váltanak irányt, gyorsítanak és fékeznek le a levegőben.

Képesek a gyors perspektívaváltásra, átgondolásra, cselekedeteik így tökéletesítik újra és újra.

A maják úgy vélték, hogy az első esküvő a Földön két kolibrié volt. Kis méretük miatt a Nagy Isten hihetetlen repülési képességet adott nekik, hogy lebegjenek, hátrafelé és fejjel lefelé repülhessenek.

Méh

A méh a különböző kultúrákban sokféle istenséghez és istennőhöz kötődik, szimbolikája ezáltal nagyon színes. Kapcsolódik a Naphoz, az egyiptomiak szerint Ré napisten lehullott és életre kelt könnyeiből született. A méh szimbolikájához szorosan kapcsolódó méz az életerő, a lényeg, az esszencia jelképe.

Kínában a Méh a virágokon torkoskodó, ide-oda repkedő ifjú szerelmes jelképe. Érdekesség, hogy a kínai és európai népmesékben is megjelenő elem, hogy a hős a Méhek segítségével ismeri fel a valódi menyasszonyt, megmentendő királylányt.

A hindu vallásban Krisna, Visnu, Siva, valamint Káma szerelemistennő jelképe is a méh. Egy indiai monda szerint egy gonosz óriás lelke és életereje több méhben rejtőzik. Ez az elem szintén előfordul a magyar népmesékben: a gonosz legyőzhetetlensége abban rejlik, hogy az életereje darabjait elrejti valamilyen tárgyban vagy élőlényben, például egy méhben. (Szóval a horcruxokat nem Rowling találálta ám ki!)

Az ókori görögök szerint a méz az istenek eledele, afrodiziákum, esszencia. Különböző gyógyszerek alapanyaga. A mitológia szerint Melissza nimfa a méhek szülőanyja, és a mézet Dionüszosz találta fel. A gyermek Zeuszt Kréta szigetén méhek táplálták. Démétér istennő szolgálóit méheknek hívták.  A fullánkját Érosz/Cupido nyilához, a szerelem nyilához hasonlították.

A kelta hitvilágban a halhatatlanság, a túlvilágról jövő titkos bölcsesség jelképe. A skandináv mitológiában Yggdrasilt, a világfát méz táplálja.

Kígyó

A keleti kultúrában a kígyó az emberben élő szexuális és teremtő életerő szimbóluma. A kígyók rengeteg történetben töltenek be őrző szerepet, különböző kincseket, az élet forrását vagy más szent helyeket őriznek. A népi világban is természetfeletti erővel bíró lényként tartják számon, a jólét szimbóluma.

Az összetekeredett kígyó az anyagi világ fenntartója, az élet forrása és mint ilyen, nőies, anyaméh, vulvaszimbólum (ld. a kígyóbőr rombuszmintázata). Hozzá társul még az állandóság, a középpont, körforgás, ciklikus idő, örvény, őskáosz, alvilág, labirintus képzete. Az agy tekervényeit is megidézi, az okosság, logika és jóstehetség jelképe. Hullámvonalas mozgása miatt képviseli a haladást, a hullámzó tengert, a kanyargó folyót.

A kettős kígyó jelkép, a lépcsős spirál az amerikai őslakosok műveltségének ismert motívuma. Élettere a víz és a föld, ezért ő a vizek úrnője, ura. Ugyanakkor ő a földistennők egyik állatszimbóluma.

Gyakori vedlése miatt az örök megújulás, az újjászületés, gyógyulás, halhatatlanság  szimbólumává is vált.

Nem feledkezhetünk meg a keresztény mitológiában betöltött szerepéről sem, itt Lucifer egyik alakja,  kísértő, bűnbe ejtő figuraként jelenik meg.

Illusztráció:  Franz von Stuck: Lilith. (1891.)

Teknős

Távol-Keleten úgy tartják, hogy a teknősök páncélja a menny, az alsó részük pedig a Föld szimbóluma. Számukra a teknős olyan állat, aki varázslatos módon egyesíti az eget és a Földet. Japánban a teknős a jó szerencse és a hosszú élet szimbóluma. Pozitív jel, amely akár 10 000 év boldogságot hoz.

A teknős a bölcsességet és a kitartást jelképezi, leggyakrabban hosszú életet kívánunk vele a megajándékozottnak. A teknősbéka az öreg, bölcs tanító, aki arra ösztönöz minket, hogy ne aggódjunk annyit. Arra is tanít, hogy viselkedjünk békésen és törekedjünk a harmóniára. Szorosan kapcsolódik a víz elemhez. A kínai mitológiában a négy szent állat egyike, a sárkány, az egyszarvú és a főnix mellett. A mítosz szerint Ao, az óriásteknős viszi a hátán a Földet. Szobrai a kozmosz stabilitását jelképezik. A teknős páncéljának darabkáit régen jóslásra használták. 

Szarvas

A kelta mitológiában a szarvas keresztülvezeti a lelkeket a sötétségen. Más kultúrákban a szarvas a háború és vadászat istenének a jelképe. Így a görög vadászistennőnek, Artemisznek az élet jeleként ajánlották. A buddhizmusban  az aranyszarvas a tudást testesíti meg. Krisztus és a keresztség egyik szimbóluma. Az indián törzseknél a szarvas a legfontosabb állat, mert ő  a szív és a finomanyagi erők egyik szimbóluma, valamint annak a kapunak az őrzője, amelyik a szellemvilágot védi. Mivel képes alakjának változtatására, a szarvas egy sámán állat.
 
A legendákban ő az, aki a hősöket letéríti útjukról, és a másik világba csalogatja. 
Vitális életenergiát és dinamizmust hoz, és megőrzi ezeket számunkra. Így magunkban erőre és bátorságra találunk, hogy megkereshessük és könnyedén követhessük saját utunkat. Megtanít arra, hogy a dolgokat a szívünkkel lássuk. Lelki ösvényünk kapujában áll, és arra ösztönöz, hogy kövessük őt belső világunkba, a csodák, a varázslatok és az álmok világába. A szarvas emlékeztet álom képességünkre, szellemi gazdagságunkra, és felszólít,hogy nyíljunk meg és fedezzük fel, hozzuk felszínre speciális tehetségünket. Arra tanít, hogy figyeljünk védelmünkre, és a körülöttünk zajló eseményeket kezeljük körültekintéssel.
 
Ő egy sámán- és lélekállat, aki az energia formáinak sokféleségébe vezet be, és megtanít más testet és formát ölteni, valamint átérezni az energiákat.
 
Elefánt
 

Az elefánt a hatalom és státusz szimbóluma, Ázsia területén gyakran királyi méltóságokat szállított. Ha megnézzük az agyarát, annak segítségével bármilyen akadályt képes elhárítani, egyetlen ellensége van: az ember. Robosztus termetével stabilitást sugall. A csoportjuk minden tagját, szeretteiket utolsó lehelletükig megvédik, az emberekhez hasonlóan képesek nagyfokú empátiára, és megélik pl. a gyászt, bánatot is. A bölcsesség szimbóluma is. Ha megfigyeljük nagy füleit, utalhat arra, hogy milyen fontos az odafigyelés, mások meghallgatása, megértése. Türelmes, méltóságteljes, hosszú életet is mutat, békeszeretet, önuralom is van benne, segítőkész, alapjában véve szelíd, azonban szeretteit mindenkor megvédi, jó közösségi érzéke van, bátor, erős állat. Jámborság, higgadtság is jellemzi. Mindazok, akik nagyon szeretik az elefántokat, netán gyűjtik az elefántos relikviákat, gyakran magukra ismerhetnek ezen jellemzők mentén. A különböző elefántos tárgyak gazdagságot és biztonságot, stabilitást fejezhetnek ki, pl. ott vannak a Ganésha szobrok/képek, melyekkel a gazdagságot “hívhatjuk be”. Ezek nagyon népszerűek az európaiak körében is, hazánkban is sokszor látni őket, illetve egyéb elefánt-figurákat a különböző boltokban. Szerencsét is hozhatnak, mivel sok kultúrában a hiedelem szerint az elefánt jó szerencsét jelent/szerencsét hozó állat.

A legismertebb elefántfejű istenség a népszerű indiai Ganésha, aki a gazdagság jelképe, és emellett, csakúgy, mint az elefánt: az akadályok elhárítója is. Ezenkívül az új kezdeteknek, üzleti vállalkozásoknak/sikereknek a támogatója. A legenda szerint Buddha is egy fehér elefánttól fogant az anyja méhében, illetve a fehér elefánt királyi uralom ritka jelképe is. A fehér (albínó) állatok egyébként is a ritkaságot, különlegességet jelentik. Kínában és Afrikában is népszerű állat, a fizikai és mentális erőt testesítik meg. A felfelé mutató ormánnyal rendelkező elefánt energiát, (élet)erőt sugároz, míg a lefelé mutató ormányú nyugodtságot.

A következő részben a növények szimbolikájával fogunk foglalkzni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.