Posted on Leave a comment

Yule gyertya

A téli napforduló december 21-ére esik, ekkor a legrovidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. Viszont ez az a pont, amikor újra erősödni kezd a fény, a világosság, a remény. Az északi és germán  kultúrákban, a pogány hagyományban egyaránt fontos ünnep a téli napforduló. A kelták a fény visszatérését ünnepelték, hatalmas örömtüzeket gyújtottak, énekeltek és megajándékozták egymást.

A Yuletide a december 20. és 31. közötti, 12 éjszakán át tartó ünnepi időszak elnevezése. A kelták úgy hitték, hogy a nap a tél közepén tizenkét napig áll, ezért farönköket gyújtottak meg, hogy meghódítsák a sötétséget, a gonosz szellemeket elűzzék és hogy szerencsét hozzanak az elkövetkező évre.

A Yule gyertyát tulajdonképpen magam miatt fejlesztettem. Nagyon nehéz meditálnom, viszont szükségét érzem, hogy a folyamatosan zakatoló agyamat néha lecsendesítsem. Teljesen véletlen vettem észre, hogy a gyertyázás segít ebben, ha a tüzet nézem, abban el tudok mélyülni. Később olvastam róla, hogy létezik egy ilyen gyakorlat a jógában, a Trataka Sadhana, amelyben egyetlen pontra szegezzük  tekintetünket. Sokszor alkalmaznak gyertyalángot erre a célra, ami támogatja az elmélyülést a meditációs gyakorlatban. A láng fókuszpontot nyújt, így segít a koncentrációban. Ráadásul a tűz elemhez is csatlakozik, ami az átalakulás, elengedés hatékony eszköze.

A Yule gyertya belsejébe gyógynövényeket rejtettem, ettől olyan rusztikus a felülete. Levendula, zsálya, mezei zsurló és fenyőtű található bennük, ezek néha együtt égnek a lánggal, sercegnek, füstölögnek. Azon felül, hogy illatos a füstöt eregetnek és érdekesebbé teszik a tűz játékát, tértisztító hatásuk is van, így ők is támogatják a megújulást.

Így használd a gyertyád:

Szánj időt annak átgondolására, hogy mi az, amit magad mögött szeretnél hagyni. Ez bármi lehet, negatív berögzülések, szokások, érzelmek, helyzetek, amiken túl szeretnél lenni, mérgező kapcsolatok. Ha segít a koncentrációban, írd is össze őket.

December 21-ét szervezd meg úgy, hogy le tudj ülni egy-két órára a gyertyáddal, és csak magadra koncentrálni. Keress olyan helyet, ahol nem zavar meg senki. Rendezd be a meditációs teret bármivel, amire úgy érzed, hogy támogató hatású, kristályok, növények, szakrális tárgyak. Ülj le egy kényelmes székre, vagy ha van meditációs párnád, vagy egy szokott helyed, ahol kényelmesen el tudsz helyezkedni pár órára, akkor oda. Csendesedj el, figyeld a légzésedet, koncentrálj pár percig a papírodon lévő dolgokra.

Gyújtsd meg a gyertyát, nézz a lángba, mondd ki hangosan vagy magadban, mit is szeretnél, mondhatsz rövid imát is akár, ahogy jólesik. Aztán figyeld a lángot, ne törekedj semmire, add át magad a táncoló fény látványának.

Ha a gyertya leégett, vagy úgy érzed, vége a meditációdnak, fújd el a gyertyát, és próbáld meg felidézni magadba a hála érzését.

Remélem, hogy segítek egy kicsit elcsendesedni és befelé fordulni ezzel a gyertyával, segíteni letenni a terheiteket és elősegíteni a kívánt megújulást az életetekben. A többi rajtatok múlik!

Összetétel: méhviasz, viasz színező pigment, levendula, zsálya, mezei zsurló, fenyőtű.

A gyertyákat egyesével mártom, nincs belőlük két egyforma darab!

(Fontos megjegyeznem, hogy a gyertyát soha, semmilyen körülmény között ne hagyjátok magára, ha kimentek a szobából, mindenképp fújjátok el!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.