User's guide

Az általam készített ékszerek alapvető alapanyaga a sárgaréz, ami vörösréz és cink ötvözete. Színe sárga, azonban idővel patinásodik, azaz besötétül. Ha rendszeresen hordod, ez általában nem következik be, mert folyamatosan súrlódik, így tisztul. Ha a bőröddel nagy felületen érintkezik, befoghatja azt, ez személyenként változik, hogy mennyire jellemző. Tárolását lezárható tasakban szoktam ajánlani, ha ez nem megoldható, lezárható dobozban tartsd, szárazabb helyiségben, tehát lehetőleg ne a fürdőszobában.

Tisztítani a következő módokon tudod:

– A legegyszerűbb, hogy átdörzsölöd fogkrémmel, lemosod és szárazra törlöd.

– Polírozni körömpolírozóval lehet, ám itt vigyázz, ha túl durva a polírozó, megkarcolhatod vele a réz felületét. Érdemes először kevésbé látható helyen tisztítási próbát végezni.

– Ezüst tisztító kendő vagy folyadék. Ilyet több ékszerboltban is be tudsz szerezni.

– Ha elhozod nekem a tőlem vásárolt ékszert egy vásárba, a helyszínen szívesen polírozom neked!

Az ezüst színű ékszerek alapanyaga legtöbbször alpakka (avagy fehér réz), amit réz, cink, és nikkel ötvözésével állítanak elő. Mivel tartalmaz nikkelt, az arra érzékenyeknek nem ajánlom a viselését. Ha mégis ezüst színű ékszert szeretnél hordani, külön kérésre tudok ezüstöztetni ékszert, ám ez egy hosszabb folyamat, mert külsős személyt is be kell vonnom a munkába.

Az alpakka kevésbé oxidálódik, mint a réz, ám az arra hajlamosak bőrét ez az ötvözet is befoghatja.

Tisztítani ugyanúgy kell, mint a sárgaréz ékszereket.

Az ezüst színű ékszerek akár ezüstözött sárgarézből is készülhetnek. Mivel az ezüst igen lassan patinásodik, az ezüstözött ékszereket nem szükséges tisztítani, csak ha évekre félreteszed, az fog meglátszani rajta. Az ezüstözött ékszereket érdemes ékszerésszel tisztíttatni, vagy itt is a jól bevált ezüsttisztító kendő vagy folyadék használatát javasolnám.

Az ezüstözött ékszerekről tudni kell, hogy a használat gyakoriságától függően az ezüstözés egy idő után kopni kezd. Így az ezüstözött ékszerek ebből a szempontból nagyobb törődést igényelnek. Ha zavar a kopás mértéke, szinte bármelyik ékszerésznél vagy ötvösműhelyben újra tudod ezüstöztetni, de ha nekem eljuttatod az ékszert, én is vállalom az ezüstöztetését. Árban az ékszer súlyától és felületétől függően 500 és 1000 Ft közé esik egy ékszer újra ezüstöztetése.

Az ékszerek alapanyagát a termékleírásokban igyekszem pontosan ismertetni!